BLOG

Search

HLAJENJE & ULTIMATIVNI VENTILATOR - VACUMASTER AIR MOVER

Včasih je veljalo, da mora po koncu treninga v telovadnici ali doma pod nami ostati velika luža znoja. Večja kot je bila luža, bolje si treniral. Ali pač? Pravzaprav ogromna luža znoja na tleh pomeni zgolj to, da smo se zelo neučinkovito hladili.

Vsi imamo izkušnje z indoor treningom, pa naj bo to kolo ali kateri drug šport. Ta je super nadomestek, ko treninga ne moremo izvajati v naravi. A verjamem, da ima tak trening za večino en velik minus. In to je znojenje.


Po nekaj minutah treninga začne znoj liti iz nas. Dresi so premočeni, brisača mokra, nas pa prevzema neprijeten občutek.


Najbolje, da začnemo z nekaj mehanizmi hlajenja telesa, ki jih je predstavil Dr. Tim Podlogar na portalu Kineziolog.si


Temperatura telesa je, kot vsi vemo, okoli 37ºC. Telo v mirovanju ves čas oddaja toploto, ki jo proizvaja ob mišičnem delu, prebavi hrane in drugih procesih v telesu. Vsako sekundo v okolico oddamo 100J energije, oziroma delujemo kot 100W žarnica. Telo oddaja toploto na 3 načine: s segrevanjem okolice, vlaženjem zraka ob telesu (znojenjem) in dihanjem (segrevanjem in vlaženjem zraka v plučih).


V mirovanju nam je najprijetneje, ko je temperatura okolja okoli 22ºC (odvisno od posameznika in oblačil), saj se takrat vsa odvečna toplota »lepo« prenese v okolje. Če je ozračje bolj toplo, zaradi manjše temperaturne razlike med telesom in okoljem ne izgubljamo toplote (energije) dovolj hitro in postaja nam vse bolj vroče. Nasprotno se zgodi, ko temperatura pade pod 22ºC.


Ker je tokrat govora o vročini, nas zanima predvsem, kako se telo ohlaja ob relativno visokih temperaturah.


Višja kot je zunanja temperatura, slabše je hlajenje krvi v podkožju. Če se ne bi vključili drugi regulatorni mehanizmi, bi to pomenilo povečanje temperature jedra in moteno delovanje organizma. Dobili bi vročino. A to se ne zgodi, saj telo takoj odreagira in poveča pretok krvi v koži. Kri v koži se ohladi in prenese v jedro telesa ter ga “ohlaja”. Ko tudi to ni zadosti, se poveča izločanje vode – na površini kože se začnejo pojavljati kapljice znoja. Te kapljice hitro izhlapijo in v suhem vremenu jih največkrat sploh ne občutimo, saj takoj izhlapijo. Da izhlapijo, je potrebna energija (spomnimo se osnovnošolske fizike, kjer smo spoznali, da ima lahko voda 100ºC in ne bo hlapela, v kolikor nima dodatne energije, ki je potrebna za pretvorbo v plinsko stanje).


Torej – odvečna energija iz telesa (toplota) se porabi za spremembo agregatnega stanja vode, s čimer se kapljice potu spremenijo v paro, telo pa ohlaja. Bolj kot se znojimo, več energije lahko sprostimo v okolje. Voda mora torej nujno izhlapeti – če jo obrišemo s površine kože, je šel »znoj v nič«. Če pa ga razmažemo po večji površini kože, kar je praktično predvsem za starejše, pa lahko “ohlajanje” celo pospešimo.


Kako nam lahko pomaga ventilator?


Zrak je sorazmerno dober izolator, kar v mirovanju pomeni, da je zrak ob telesu toplejši in bolj vlažen, kot je v prostoru. Ta plast pravzaprav deluje kot “zračna obleka”, ki zmanjšuje pretok toplote in vlage. Te “obleke” se znebimo, če se hitro premaknemo (lahko preverite, če nekajkrat zamahnete z roko) ali, kar zahteva manj napora in je za premagovanje vročine bolj primerno, jo odpihnemo z ventilatorjem.


Obstajata dva glavna mehanizma, kako lahko uporaba ventilatorja pomaga pri ohlajanju telesa. Prvi je mogoč le v primeru, ko je temperatura zraka nižja od 35ºC. Ventilator takrat ves čas pošilja svež zrak s temperaturo okolice, torej »hladen« zrak. Večja kot je takrat temperaturna razlika med kožo in zrakom v okolici, večja je izguba toplote, hlajenje pa boljše.


Najpomembnejši mehanizem pa je, da, predvsem suh zrak, pomaga pri izhlapevanju vlage s površine kože, saj, podobno kakor v zgornjem primeru, okoli telesa ne zastaja že navlažen zrak, temveč je okoli telesa »ves čas« suh in z vodo nenasičen zrak. Telo se tako lažje ohlaja.


Sedaj razumemo, kako se človeško telo hladi in kako nam lahko pomaga ventilator. Ampak to še ni vse.


Največji napaki pri uporabi ventilatorjev sta to, da uporabljamo majhen ventilator, kjer je pretok zraka majhen in to, da ventilator vklopimo šele, ko se že močno potimo in pregrevamo. Če imamo toplejše prostore, kjer treniramo, je smiselno ventilator vklopiti takoj ob začetku treninga, saj s tem preprečimo začetek pregrevanja.


Kakšen ventilator?

Seveda je vsak ventilator boljši kot noben ventilator. Ampak kar hitro bomo opazili, da tudi majhni ventilatorji niso dovolj za učinkovito hlajenje med treningom. Še posebej, če je trening bolj intenziven in se nahajamo v toplejših prostorih.

Takšen ventilator bo kmalu premalo za učinkovito hlajenje, saj sta pretok in moč pihanja relativno nizka.

VACUMASTER AIR MOVER


Ker se zavedamo, da je hlajenje med treningom pomemben del, tako z vidika kvalitetnega izvajanja treninga, kot z vidika preprečevanja pregrevanja, ki lahko vodi v zdravstvene težave, smo se v času postavljanja laboratorija v okviru Human Performance Centre posvetili iskanju najprimernejšega ventlatorja, ki bi zadostil potrebam uporabe v laboratoriju. Po testiranju nekaj različnih ventilatorjev smo ga našli.


Vacumaster Air Mover. Majhen, zmogljiv, učinkovit in ugoden industrijski ventilator, ki po svoji zmogljivosti in tretjini cene prekaša tudi trenutno zelo popularnega Kickr Headwind.Gre za majhen 30x28cm velik ventilator, ki lahko v eni sekundi prepiha 245 L zraka. Nekaj specifikacij:

  • Pretok zraka: 245 L/s,

  • 3 možne postavitve,

  • 3 nastavitve jakosti delovanja,

  • Tiho delovanje,

  • Integrirana vtičnica za povezovanje več ventilatorjev med sabo (Daisy-chain).

Osebno nas je ta majhen ventilator navdušil. Ventilator ima dokaj usmerjen tok zraka, a na razdalji enega metra zajame praktično celo telo. Kombinacija dveh ventilatorjev, povezanih v daisy chain pa poskrbi, da ob tihem delovanju iz nas ne pade niti kapljica znoja.Ventilator je na prvih dveh stopnjah delovanja precej tih, a klub temu omogoča odlično hlajenje. Za najtežje dele treninga pa najhitrejša stopnja poskrbi, da ne bomo imeli težav s pregrevanjem.


Ventilator smo na začetku primerjali kar s Kickr Headwind, saj je način delovanja identičen, a se je izkazalo, da je Vacumaster ob le tretjini cene celo zmogljivejši od Kickrjevega pametnega ventilatorja. Seveda, Kickr ima povezavo z telefonom, česar Vacumaster nima.


To je pravzaprav tudi edina pomankljivost tega ventilatorja, a ob ceni 80€ v primerjavi s Kickr Headwind, ki stane 240€, potrpimo tudi to in si intenzivnost delovanja nastavimo ročno.


Ventilator Vacumaster Air Mover bo od naslednjega tedna možno naročiti tudi pri nas v Sloveniji in sicer na Human Performance Centre, preko spletne trgovine.