BLOG

Search

iGSPORT 520 - TEST

iGSPORT - Nam precej neznan azijski proizvajalec tehnične kolesarske opreme. Svoje produkte razvija že vrsto let, zadnjih nekaj kolesarskih števcev pa naj bi se kosalo celo z največjimi proizvajalci te opreme. Tokrat smo dobili na test njihovega najnovejšega člana družine - IGS520, ki nam ponuja velik zaslon, odlično življensko dobo baterije in povezljivost s telefonom. Vse to ob zelo dostopni ceni.

Cena kolesarskega števca znaša 119€, njegov edini ponudnik pri nas pa je powermeter.si. Po ceni se števec uvršča v nižji rang in je od najmanjšega člana Garmin Edge družine (130) cenejši za 10€. Zaradi podobne cene bomo slednjega uporabili tudi za nekaj primerjav.


O ŠTEVCU

Na papirju kolesarski števec obeta veliko. Pohvali se lahko z:

 • 2,3-palčni zaslon FSTN Dot-matrix,

 • ponuja več kot 80 elementov podatkov,

 • na eni strani lahko izberete prikaz največ 8 podatkov,

 • natančno določanje položaja, podpora načinu GPS + Beidou;

 • velika zmogljivost baterije, življenjska doba baterije do 45 ur (zanimivo, na spletni strani pišejo o 45h, na embalaži pa najdemo podatek 25h),

 • protokol za prenos podatkov Bluetooth in ANT+,

 • podpora za merjenje moči,

 • navigacija po točkah (Te opcije prav tako zdaj še ni mogoče najti na števcu, mogoče ob prihodnjem update-u? - Čakamo odgovor proizvajalca),

 • oblačna platforma omogoča izmenjavo podatkov o kolesarjenju in podrobnejšo analizo.


OSNOVE


Sama enota je precej velika, a kljub temu ne pretirano težka. Teža znaša 67g kar je podobno kot števca Edge 820 in 830 ter nekaj manj kot Edge 530 in Wahoo Element Bolt (oba okoli 80g).


Sama oblika števca je klasična in nam je znana iz vseh števcev, ki jih srečamo na trgu. Spodaj imamo dva gumba in sicer "LAP" in "START". Na desni strani imamo gumba "UP" in "DOWN", s katerima se premikamo po meniju ali pa spreminjamo polja na zaslonu. Na levi strani se nahaja "POWER" gumb, s katerim ob 3-sekundnem pritisku, števec prižgemo in ugasnemo. Gumbi so lahko dostopni, med njimi je dovolj prostora, da pomotoma ne pritisnemo napačnega gumba ali dveh gumbov hkrati. Na zadnji strani imamo micro usb priključek za polnenje števca. Zanimivo, njegovo podnožje je identično kot pri števcih Garmin, kar pomeni, da ga lahko priključimo na različne nosilce.


PRIMERJAVA ENOTE Z GARMIN EDGE 130


UPORABNIŠKI VMESNIK

Uporabniški vmesnik je preprost in nezapleten. Predvsem tudi zaradi tega, ker nam ne ponuja pretirano veliko opcij, ampak samo glavne stvari. No, saj kolikokrat pa večino nepotrebnih funkcij sploh uporabljamo?

Ko enoto prižgemo nas čaka samo en zaslon in sicer zaslon namenjen vožnji. Tukaj ne moremo izbrati ničesar drugega kot meni ali pa začetek vožnje.

Ob pritisku na gumb "POWER" se nam odpre meni, ki prav tako ne omogoča veliko opcij. Čakajo nas sicer nastavitve, v katerih nastavljamo, kaj se nam na zaslonu prikazuje, jezik, uro, nekaj sistemskih nastavitev in pa opcije auto start in auto stop.

Druga opcija je povezava senzorjev, ki je zelo preprosta. Seznorje kot so merilec moči in merilec srčnega utripa samo zbudimo in v nekaj sekundah se prikažejo. Ko jih izberemo, so seznorji povezani za prihodnjo uporabo. Ob naslednji povezavi se avtomatsko povežejo, zato ni potrebe po izvajanju ponovnega povezovanja.

Zadnja izmed opcij v meniju pa je povezava števca in telefona. To opravimo v slabi minuti, saj je povezovanje preko bluetootha preprosto in hitro.


PODATKOVNA POLJA

Števec nam omogoča 3 strani različnih podatkovnih polij. V osnovi so razdeljena na:

 • Road,

 • Commute,

 • Tour.

To so strani, ki so sistemsko določene in se jih ne da spreminjati. Pomanjkljivost v tem je, da ob pričetku treninga ne moremo izbrati, katero izmed strani želimo gledati, temveč lahko strani menjamo šele, ko smo že v vožnji. V nastavitvah lahko samo nastavimo, katera stran se nam prikaže kot osnovna, ko z vožnjo začnemo.

Vsaka izmed strani nam omogoča prikaz 8 različnih polj, na katerih lahko prikazujemo okoli 80 različnih podatkov. Vse od moči, utripa, podatkov o GPS signalu, času treninga, premagani višini in povprečja različnih metrik.

Podatkovna polja lahko nastavljamo tudi preko telefona, kar je veliko lažje in hitreje, kot pa s klikanjem po števcu. Na začetku izberemo katero stran želimo spreminjati. Na telefonu se nam namesto Road, Commute in Tour pokažejo imena Page 1, Page 2 in Page 3.

Za tem izberemo eno izmed strani in že lahko začnemu urejati podatkovna polja. V osnovi so ta razdeljena na nekaj glavnih kategorij:

 • hitrost,

 • kadenca,

 • srčni utrip,

 • moč,

 • razdalja,

 • višina,

 • čas

 • in drugo.

Ena izmed večjih pomankljivosti (vsaj meni osebno), je ta da moraš povprečja različnih metrik dodati na eno izmed strani, zato se ne prikazuje kot podstran pod recimo profilom Road, kot se pri večini kolesarskih števcev. Kar posledično pomeni, da za to porabiš ostale strani, ki naj bi bile namenjene ostalim profilom kolesarjenja.


Če nam ti profili kolesarjenja ne pomenijo veliko, pa seveda to nima večjega vpliva in si lahko na eno izmed strani nastavimo vsa povprečja, ki nas zanimajo.


SPOROČILA

Če imamo števec in telefon povezan ter s seboj, nas bo števec opozoril tudi na prihajojoča sporočila (vsako obvestilo na telefonu) in klic (izpiše telefonsko številko). Če želimo, da sporočilo iz zaslona izgine, moramo pritisniti enega izmed gumbov (super bi bilo, če bi obvestilo v nekaj sekundah izginilo samo).MOBILNA APLIKACIJA

Mobilna aplikacija je zagotovo dodana vrednost tega števca. Verjetno nas je kar nekaj takšnih, ki se nam števca ne ljubi po vsaki vožnji priklapljati na kabel in ročno prenašati treninga na naše nabolj priljubljene platforme, kot so Strava in TrainingPeaks.

Aplikacija omogoča hiter vnos osebnih podatkov, podatkov o utripu in moči za izračun vadbenih območij ter prikaz območij vadbe med samo vožnjo.


Po opravljenem treningu omogoča tudi osnovni pregled informacij, saj prikaže grafe za vse zabeležene podatke. Prav tako pa si lahko podrobnejši pregled ogledamo na njihovi spletni aplikaciji, kamor se opravljene vožnje naložijo avtomatsko.


Mobilna aplikacija omogoča tudi sinhronizacijo s trenutno najbolj popularno platformo Strava. Prav tako ima možnost avtomatskega nalaganja treningov na platformo TrainingPeaks, za tiste ki se treningov lotevajo bolj sistematično. V prihodnosti bodo verjetno dodane tudi druge platforme.


NA TERENU

Sedaj, ko smo pregledali osnovne značilnosti in zmogljivosti tega kolesarskega števca, pa je čas, da se odpravimo na teren in vidimo, kako se števec obnese na cesti.

Velik zaslon pomeni, da nimamo težav s pregledom podatkov. Tudi, če imamo na zaslonu 8 podatkovnih polj. Zaslon ima zelo dobro kontrastno razmerje tako, da so tudi v svetlejših dneh številke vidne brez težav. Na zgornji sliki imamo primerjavo z Joule GPS (8 let star števec), kjer vidimo, da se pod kotom od zaslona odbija svetloba, kar pomeni, da številke v zelo svetlih dneh z direktnim soncem velikokrat niso vidne.

Nasprotno na števcu IGS520 tudi ob direktni svetlobi nimamo prevelikega odboja, zato so podatkovna polja vidna brez težav.


Ko zaključimo vožnjo in to shranimo na števcu dobimo osnoven povzetek vožnje s krajšo statistiko in različnimi povprečji.


NATANČNOST GPS

Ena izmed pomembnejših stvari pri števcu je seveda natančnost GPS. Pogledali bomo, kako se ta obnese na odprtem terenu, kako v bolj pokritem gozdnem terenu in kako natančen je skozi mesto.


Odprt teren: Na odprtem terenu števec nima večjih težav in lahko rečemo, da je kvaliteta in natančnost GPS signala zelo dobra. Spodaj vidimo, da GPS sled lepo sledi poteku ceste tudi skozi ovinke.


Pokrit gozdni teren: V enem delu vožnje po dolini Besnice, je imel GPS nekaj težav, zato je sled GPS na nekaterih mestih odstopala od ceste. Spodaj vidimo, da GPS ni najbolje sledil cesti.

A to je bilo samo skozi dolino Besnice. Kasneje, ko se iz doline zavije preko Pečarja nazaj v Ljubljano, te težave ni bilo več.

GPS sled je na vzponu na Pečarja lepo sledila cesti, odstopanja pa so bila skoraj ničelna.


Na koncu pa imamo še vožnjo skozi Ljubljano in BTC. Tu občasno opazimo kakšen skok GPS signala. Predvsem na Kajuhovi ulici pod podvozom in kasneje na Letališki, kjer vidimo dva krajša skoka signala iz pločnika.


OPOZORILO

V času testiranja števca, je imela aplikacija težavo s povezljivostjo in ni omogočala prenašanja podatkov iz števca na telefon in posledično naprej na Stravo ali TrainingPeaks. Po kontaktu s proizvajalcem so v približno 15 dneh težavo odpravili z novo posodobitvijo aplikacije. V tem času so bile vse opravljene vožnje izgubljene, zato bo podrobnejša predstavitev, kako se števec obnese na terenu prišla kot drugi del tega testa.


NAVIGACIJA

Kot kaže na embalaži izdelka in je zapisano tudi na njihovi spletni strani naj bi števec omogočal navigacijo. In sicer "Breadcrumb trail", ki prikazuje, kako si sledijo različna križišča in kje moramo zaviti. Garmind Edge 130 to že omogoča in izgleda tako:

Zaenkrat še pričakujemo odgovor proizvajalca, kako je z navigacijo. Na števcu ali aplikaciji nemreč ne najdemo nobene opcije, ki bi nam to omogočala, kljub temu, da na embalaži in spletni strani trdijo, da je to mogoče.


ZAKLJUČEK

Cenovno ugoden števec, ki za svojo ceno ponuja veliko, a ima nekaj pomankljvosti. Kljub temu pa moramo poudariti, da v tem cenovnem rangu verjetno ne dobimo boljšega števca. Ta mogoče z določenimi funkcijami ni na nivoju Garmina ali Wahoo, a definitivno ponuja veliko za vse, ki v števcu iščejo klasične funkcije.


Prednosti:

 • Velik, pregleden zaslon,

 • preprost vmesnik,

 • dolgo delovanje baterije,

 • povezljivost s telefonom,

 • dober GPS sprejemnik.

Slabosti:

 • omejenost z nastavljanja kolesarskih profilov in zaslonov,

 • navigacija - ki je zaenkrat ni (čeprav je oglaševana)

 • iOS aplikacija z nekaj pomanjkljivosti (nevidni gumbi),

 • števec pride brez navodil, poiskati jih moramo na internetu.


Veliko "hroščev" se sproti še odpravlja, ko bo dodana še navigacija pa bo števec ponudil zelo veliko za ceno.