BLOG

Search

Kako vedeti ali potrebujem trenerja?

Nova sezona se je že začela, vi pa želite biti boljši kot v pretekli sezoni. Ali vam je prišlo na misel, da bi se odločili za najem trenerja, ki bi vam pomagal na poti do uspeha? Ne veste, če je to za vas prava odločitev? Vam prijatelji govorijo, da morate pač samo več trenirati?


Če sta kolesarjenje ali tek vaš hobi in to počnete samo za sprostitev in občasno vadbo, potem trenerja ne potrebujete in samo uživajte v športu še naprej. Če pa je vaš cilj postati hitrejši in boljši, je izbira trenerja verjetno zelo pametna odločitev. Športniki se odločajo za trenerje iz različnih razlogov:

 • ker želijo postati boljši;

 • ker želijo izkoristiti vsako munuto treninga;

 • ker se želijo dodatno motivirati in

 • ker želijo imeti natančno načrtovan dan.

Kot vidimo, lahko trener pomaga športniku na veliko različnih ravneh. Nekaterim športnikom veliko pomeni kvaliteno načrtovan dan, saj lahko tako brez težav opravijo z vsemi svojimi obveznostimi kot so:

 • služba,

 • družina,

 • prijatelji ter

 • uspešno izveden trening.

Kaj lahko trener naredi zame?

Trener je lahko poleg načrtovanja treninga in predajanja ogromnih količin znanja tudi zelo dober motivator. Ta lahko poskrbi, da z zanimivimi treningi dnevna rutina treniranja ne postane dolgočasna. Pomaga vam lahko z nasveti, kako izboljšati tehniko kolesarjenja, svetuje vam, kako izboljšati vožnjo na tekmovanjih itd.


Kako naj vem ali je trener res prava odločitev zame?

Odločitev za najem trenerja je lahko zelo težka, a preden se zanj odločite, si je dobro postaviti nekaj vprašanj.


Ali kljub treningu moja pripravljenost ostaja enaka?

Preprosto povedano: če vam uspeva napredovati po svoji poti, brez trenerja, potem ste na pravi poti in upoštevate pravilne korake treninga. Trener bi v tem primeru lahko mogoče pospešil in optimiziral celoten proces, ampak dokler se napredek ne ustavi, lahko nadaljujete sami. Ko pa se enkrat napredek ustavi in iz sezone v sezono stagnirate, pa je najem trenerja prava odločitev.


Ali sem pripravljen poslušati in biti predan napredku?

Strukturiran trening je lahko zelo zahteven in potrebno se je podrediti samemu procesu. Trenažni proces zahteva različne stopnje/obdobja treninga in pomebno je, da ste pripravljeni tudi v lepem vremenu pustiti kolo v kotu in počivati, če tako narekuje načrt treninga. Vprašati se morate tudi ali ste pripravljeni poslušati nekoga drugega, ki vam narekuje treninge. To je nedvomno ključ do uspeha. Če namreč športnik dela nekaj po svoje in ne upošteva navodil trenerja, po vsej verjetnosti tudi uspeha ne bo.

Primer tedenskega treninga.

Ali imam čas trenirati?

Za uspešno napredovanje je potrebno vložiti tudi nekaj časa. A s pomočjo trenerja lahko željene cilje dosežete v bistveno krajšem času. Trener vam lahko pomaga optimizirati sam trenažni proces ter le tega prilagodi vsem obveznostim, s katerimi se kot športnik srečujete.


Če ste si tudi vi na svoji športni poti že kdaj zastavili zgoraj navedena vprašanja in na večino teh odgovorili z DA, potem je mogoče čas, da naredite korak naprej in date trenerju priložnost.


Ali je vredno vložiti nekaj denarja v trenerja?

V povrečju je strošek trenerja na letni ravni nekje med 500-1000€. Če pogledamo in to primerjamo z nekaterimi drugimi stroški opreme v teku/kolesarstvu ter drugih stvari:

 • set obročev: 800-1200€ (ali bomo zaradi njih hitrejši?)

 • tekaška ura ali kolesarski števec: 300-600€ ( ali bomo zaradi tega hitrejši?)

 • nove tekaške superge ali kolesarki čevlji: 150-300€

 • ena kava dnevno: 365 x 1,6€ = 584€

 • 2x mesečno večerja za dva 50€ - 960€

Čeprav je omenjenih stroškov v športu kar veliko, pa vam draga oprema ne bo prav nič pomagala, če v prvi vrsti ne boste poskrbeli za kvaliteten trenažni proces.