Search

Katere vrste tekaškega treninga poznamo?

Vam je zmanjkalo idej kako bi tekli? Ste naveličani konstantnega teka v istem tempu in bi malo poživili vaš trening? V sledečem članku vam prestavljamo možnosti, kako popestriti vaš tekaški trening, da bo vaš čas hitreje minil.


Regeneracijski tek: počasen tek dolg od 30 do 60 minut, kjer je namen teka ta, da telo regenerira po napornem dnevu/treningu. Po regeneracijskem teku je priproočljivo, da naredite še daljše raztezne vaje.Srednje hiter tek ("Moderate"): tek pri katerem smo zmožni govoriti. Tek lahko izvajamo od spodnje cone 2 pa vse do zgornje cone 2. Razpon je torej kar velik, zato ta trening lahko izvajamo, kadar smo rahlo utrujeni in takrat, ko se počutimo odlično. Namen treninga je, da razvijemo naš "motor".


Progresiven tek: tek pri katerem na široko zajamemo več con in pri dobri pripravljenosti ne predstavlja prevelikega napora za telo. Začnemo z počasnim tekom in čez celotno aktivnost pospešujemo tempo. Največkrat uporabljamo trening, dolg 90 minut, kjer vsakih 10'/20' tekači dvigujejo tempo. Začnejo v spodnjem delu cone 2 in zaključijo malo pod (ali nad) laktatnim pragom. Dolžino celotnega teka in interval pospeševanja tempa si lahko uredite po svoje.


Tempo tek: če pri prejšnih vrstah treningov ne potrebujejo prevelikega poudarka na ogrevanju ga tukaj zagotovo. Trening, ki se po težavnosti lahko primerja z intervalnim. Tempo tek, je tek kjer določeno razdaljo pretečemo v istem tempu. Tek je tako hiter, da nismo zmožni govoriti, ni pa to tekmovanje. Tempo tek je lahko krajši ali daljši od naše tekmovalne razdalje.


Intervalni teki: vsi ste že slišali za intervalne teke. To so teki, ki večini predstavlja strah/mučenje ampak so zelo pomembni za dvig naše hitrosti, vzdržljivosti,.. . Poznamo nešteto različnih intervalov. Od 10x 200m pa vse do 10x 1km (in seveda malo morje drugih opcij). Intervalne teke izbiramo glede na željeno ciljno razdaljo in čas.


Fartlek: po Švedsko "igra hitrosti". Trening, ki povečuje vzdržljivost, lahko tako kot intervalne teke opravljamo na ogromno načinov. Verjetno največja razlika med fartlekom in intervali, je ta, da se intervale opravlja na stadionu ali ravnih podlagah, medtem, ko fartlek izvajamo po razgibanem terenu (tukaj so mnenja deljiva). Krajša izvedba fartleka je 20x 30s hitro / 30s počasi, daljša pa je lahko vse do 20x 3' hitro/1' počasi (izmislimo, si lahko karkoli želimo). Priljubljeno je tudi tekanje "na pamet". Od drevesa, do drevesa,...


Klanci: teki v klanec so v pripravljanjem obdobju zagotovo trening, ki ga vsak vstavi v svoj tedenski ritual. Če niso to sprinti oziroma tekaške vaje v klanec, pa je to zagotovo tek po Rožniku ali Golovcu (za Ljubljančane). To je eden najtežjih treningov. Delamo lahko krajše sprinte, srednje dolge teke ali celo več kilometrov dolge teke v klanec. Lahko izvajamo tekaške vaje, ali tekaške vaje v kombinaciji z hitrimi teki (kar prakticiramo pri Pulse Performance. Klanci ne povečajo samo naše moči, hitrosti in vzdržljivosti ampak dodajo še en zelo pomemben faktor pri končni sliki. Trenirajo našo psihično pripravljenost, ko je res težko.


Hitrost: trening hitrosti zagovarjamo za vse tekače ne glede na pripravljenost in ciljno razdaljo. Le oblika treninga hitrosti se za različno pripravljene tekače razlikuje. Za začetnike so dovolj stopnjevalni teki, medtem, ko bolje pripravljeni tekači lahko izvajajo 200m ponovitve.

  • Facebook
  • Instagram

Pulse Performance

Email: pulseperformance1@gmail.com

Telefon: 070-297-232