BLOG

Search

Pasti uporabe neindividualiziranih načrtov treninga

Zagotovo ste si kdaj zaželeli, da bi trenirali kot najuspešnejši športniki, da bi poznali njihove skrivnosti in ste za to prebrskali vse spletne strani povezane s treningi ali pa prosili prijatelja, če vam lahko priskbi kakšen načrt treninga od svojega kolesarksega oz. tekaškega prijatelja.

Splet je danes poln načrtov treningov, ki jih lahko izvaja vsak, a takšni načrti treninga pogosto skrivajo kar nekaj pasti, ki lahko imajo negativne posledice tako na našo pripravljenost kot tudi na zdravje.


Načrti treninga so ponavadi pripravljeni za določenega posameznika z določenim ciljem. Ta cilj pa je seveda omejen na posameznikove zmožnosti. Uporaba načrtov, ki so prilagojeni zmožnostim nekoga drugega, lahko privede do:

  • preveč intenzivnega treniranja,

  • premalo intenzivnega treniranja,

  • prevelikega ali premajhnega obsega treninga ,

  • napačno zastavljenih ciljev,

  • napačnega izvajanja treninga,

  • itd.

Največkrat posegamo po načrtih vrhunskih športnikov, saj zmotno mislimo "več je vedno bolje", zato zgoraj našteti razlogi velikokrat vodijo v pretreniranost, poškodbe in neuspeh.

Velikokrat med kolesarji slišimo, da bodo trenirali po programu profesionalca. Nekateri celo poskušajo trenirati po wattih, ki so bili zastavljeni za enega izmed profesionalcev. Tisti, ki so malce bolj napredni, sicer poskušajo posodobiti FTP in cone treninga, a je to lahko še vedno zelo nevarno. Imamo kar nekaj izkušenj s kolesarji, kjer smo posledice pretreniranosti zaradi takšnega početja sanirali tudi po več mesecev. Nekateri, ki so uporabljali te načrte, pa so imeli več sreče in so večmesečne priprave končali na podobnem nivoju, kot so jih začeli.


Še en zelo pomemben razlog, zakaj je treniranje po načrtih profesionalnih športnikov nevarno, je nestrokovno delo, ki je žal prisotno tudi na najvišjem nivoju športnikov. Velikokrat bi človek pomislil, da je na tako visokem nivoju (profesionalni šport), za vse poskrbljeno in urejeno, a resnica je daleč od tega.

Treba je tudi vedeti, da se vsak posameznik na nek tip treninga odziva drugače. Tako je lahko enak načrt treninga za nekoga učinkovit, drugega pa vodi v neuspeh.


Če želimo trenirati uspešno in predvsem varno, moramo trenažni proces prilagoditi posamezniku. To pomeni, da se treningi prilagodijo našim zmožnostim, ciljem, obveznostim in ostalim potrebam.


Kadar se sestavljajo načrti treninga za širšo populacijo, gre tukaj predvsem za neko splošno pripravo, ki jo lahko varneje izpeljemo. Specifična priprava pa je, tako kot pove že ime, specifična, torej prilagojena vsakemu posamezniku, kar je tudi pogoj za uspešno in učinkovito izpeljavo trenažnega procesa.


Ko se boste naslednjič odločali za nakup načrta treninga, ki je bil načrtovan za neko tretjo osebo, dobro premislite, ali je to dobra naložba. Raje tvegajte še kakšen dodaten evro in si izdelajte načrt treninga prilagojen vašim potrebam, saj bo ta veliko bolj učinkovit ter varen.