BLOG

Search

Pojmi povezani z uporabo merilca moči

Treniranje z merilcem moči se je v zadnjih letih že kar dobro uveljavilo. Tak merilec nam omogoča zelo natančno in kvalitetno treniranje, a le, če razumemo, kaj so številke, ki nam jih merilec prikazuje, ter kako si jih interpretirati.

Večina uporabnikov merilcev moči še vedno ne pozna osnovnih pojmov, ki se pri le-teh uporabljajo. Watti namreč niso edina številka, ki nam je pri treniranju lahko v pomoč. Zato vam v nadaljevanju predstavljamo nekaj najpogostejših pojmov, s katerimi se srečujemo pri treningu z merilcem moči.


1. FTP - Functional Threshold Power

FTP je eden največkrat izrečenih pojmov v svetu kolesarstva. Predstavlja moč, ki jo lahko kolesar proizvaja približno 60 min (to lahko variira od kolesarja do kolesarja med 30-70 min). Iz te številke najpogosteje določamo tudi vadbena območja, pri katerih kasneje tudi treniramo. Več informacij o FTP sledi še kdaj drugič, saj gre za zelo kompleksen pojem.


2. NP - Normalized Power

Vsi, ki uporabljamo merilce, moči smo že opazili, da je v večini primerov normalized power (normalizirana moč) vedno višja kot naša povprečna moč. Pri enakomernih vožnjah je ta razlika relativno majhna, pri intervalnem treningu pa so lahko razlike tudi 50 w ali več. Vemo, da nobena vožnja ni popolnoma enakomerna (teren, veter, spremembe ritma). Ravno tako tudi fiziološki odzivi na hitre spremembe ritma niso takojšnji. NP in njen algoritem poskušata te odzive bolje prikazati in ovrednotiti.


Poglejmo si primer: Če se peljemo 1 uro z 200 w imamo povprečno moč 200 w ter normalizirano moč 200 w.


Če pa peljemo 20 min s 100 w, 20 min z 200 w in 20 min s 300 w, bo naša povprečna moč še vedno 200 w, normalizirana moč pa približno 240 w. Tukaj hitro opazimo, da se trening (intenzivnost, odzivi telesa) razlikuje od prvega primera.


Velikokrat pravijo, da normalizirana moč prikazuje moč, ki bi jo lahko proizvajali ob enakomernem naporu. Tako se zgodi, da ljudje velikokrat vzamejo NP 30-60 min za svoj FTP. A potrebno je poudariti, da je algoritem NP možno zmanipulirati in napihniti vrednosti, kar pomeni, da dobimo precenjene številke.


3. IF - Intensity Factor

Faktor intenzivnosti predstavlja razmerje med NP ter FTP in nam pove, kako intenzivna/zahtevna je bila vožnje.

Primer: Če imamo povprečno moč 250 w naš FTP pa znaša 300 w je naš IF = 0,63. Ker je IF za vsakega posameznika individualen (upošteva pripravljenost posameznika), lahko tega primerjamo med različnimi kolesarji (vidimo kateremu je bilo težje).


4. TSS - Training Stress Score

Stresne točke upoštevajo intenzivnost ter čas. 60 min na 100% FTP-ja nam prinese 100tss (Ta model temelji na tem, da je FTP moč, ki jo lahko razvijamo točno 60 min in niti sekunde več ali manj.). Seveda ne delamo vseh treningov na 100% FTP (vsaj upam da ne, če pa, potem se raje hitro oglasite pri nas).

Primer: 2 uri lahkotne vožnje nekje v coni 2 nam prinese nekje 80-100tss, saj je tak tip treninga lažji in drugačen kot 1 ura vožnje na polno. Stresne točke uporabljamo v PMC grafu (Performance Managment Chart), ki nam omogoča zelo natančno spremljanje stresa, ki ga ima trening na telo, ter nam pomaga pri načrtovanju treningov.

Performance Managment Chart
Primer PMC grafa.

5. VI - Variability Index

Indeks variabilnosti nam pove, kako enakomerna/variabilna je bila naša moč med treningom. Računa se kot razmerje NP deljeno Povprečna Moč. Enakomerni treningi imajo VI < 1,05. Na hitrih dirkah in kriterijih, kjer je veliko pospeševanj, pa lahko ta vrednost presega tudi 1,2.


6. Work

Work predstavlja mehansko delo, ki smo ga opravili skozi celoten treninga. Delo označujemo s kJ, treba pa je poudariti da 1800kJ ni enako 1800kCal kot nekateri enačijo.


7. EF - Efficiency Factor

Faktor učinkovitosti je, podobno kot VI ali IF, samo razmerje med normalizirano močjo in povprečnim utripom. Uporabljamo ga predvsem pri iskanju dolgoročnih trendov ter sprememb, ki lahko nakazujejo na dvig ali padec pripravljenosti.


Razumevanje vseh pojmov nam lahko pomaga pri analizi preteklih treningov, kar pomeni, da lahko še bolje izkoristimo, načrtujemo in določimo, kakšen trening potrebujemo v prihodnosti.