BLOG

Search

RED-S: Stanje, ki ga ne smemo zanemariti

Vsi kolesarji se zavedamo, da nižja telesna masa ponuja boljši performance, še posebej, ko se znajdemo na razgibanem ali hribovitem terenu. A obstaja meja do katere vpliv manipulacije teže ni vreden zaradi negativnih posledic na telo in zdravje. Kljub temu, da je veliko kolesarjev oz. tudi drugih športnikov že zelo "fit" in dobro telesno pripravljenih, želijo na račun zniževanja telesne mase in maščobnega tkiva še dodatno izboljšati pripravljenost. A to je lahko usodno tako za njihovo pripravljenost kot tudi zdravje.

Relative Energy Deficiency in Sports oz. slovensko relativni kronični energijski primanjkljaj (grobi prevod) se nanaša na oslabljeno fiziološko delovanje v telesu, ki vpliva na delovanje metabolizma, imunski sistem, zdravje kosti, hormonsko ravnovesje, menstrualno funkcijo, sintezo beljakovin in kardiovaskularni sistem.


Kako pride do RED-S?

Relativno pomanjkanje energije predstavlja pojav kroničnega primanjkljaja vnešene energije v telo, ki je potrebna za normalno delovanje vseh nujno potrebnih funkcij v telesu. Telo za samo preživetje potrebuje energijo, vsi tisti, ki se poleg preživetja ukvarjamo še s kakšno telesno aktivnostjo, pa je potrebujemo še toliko več. Če teh energijskih potreb ne zadovoljimo z zalogami od zunaj (vnašamo vase hrano), telo začne z iskanjem energije v telesu (razgradnja mišičnega, maščobnega tkiva). Če pa se ta primanjkljaj pojavlja dlje časa, lahko pride do težav.


Potrebna energija = normalno delovanje telesa + telesna aktivnost

oziroma

Dnevna energijska bilanca = vnos energije (hrane) - skupna poraba energije


*** Dnevna energijska bilanca je lahko negativna, brez posledic oz. tveganja za RED-S, a mora biti ta kontrolirana.

Ostali dejavniki, ki so lahko poleg kroničnega primanjkljaja energije prav tako prisotni pri športnikih, so še:

 • velik obseg treninga,

 • naporni in intenzivni treningi,

 • nezadosten počitek.

Vsi našteti dejavniki lahko skupaj privedejo do RED-S, ki posledično vpliva na naše zdravje (leva slika) in na naše zmožnosti (desna slika).


Kateri so simptomi RED-S?

Diagnosticiranje RED-S sindroma je lahko težko, a ob določenih simptomih se nam mora prižgati "rdeča luč", ki nas opozori, da poiščemo strokovno pomoč.


Fiziološki simptomi:

 • izguba menstrualnega cikla (pri ženskah je eden prvih simptomov),

 • erektilna disfunkcija,

 • stresni zlomi (nizka gostota kosti),

 • ponavljajoče se bolezni,

 • hipotermija,

 • večja izguba telesne mase,

 • povečana možnost nastajanja krčev,

 • konstantna močna utrujenost

 • poslabšan performance

Psihološki simptomi:

 • anksioznost ali depresija,

 • slab fokus, težko se koncentriramo,

 • "slab" odnos do hrane,

 • izogibanje obrokom,

 • ipd ...


Kako ukrepati oz. se izogniti RED-S?

Najbolje je, da se preventivno poskušamo izogniti RED-S sindromu. Za to poskrbimo tako, da ne hujšamo brezglavo oz. se ne spuščamo v različne prehranske strategije, če ne vemo, kaj nam bodo te prinesle. Vsi, ki se ukvarjamo s športno aktivnostjo, se moramo zavedati, da je potreba po energiji v naših primerih veliko višja, zato je potrebno poskrbeti za zadosten energijski vnos pred, med in po sami telesni vadbi, zraven pa poskrbeti za zadosten počitek med vadbami.


Za kolesarje pa je pomembno, da se zavedajo, da watt/kg ni edini način za dvig pripravljenosti. Tudi absolutna moč in zadosten vnos energije sta lahko ključ do uspeha.Prilagamo še krajši prispevek, ki je bil objavljen pred nekaj tedni, v katerem je Mary Cain predstavila svojo zgodbo povezano z RED-S.


Viri in dodatno branje na:


Burke LM, Close GL, Lundy B, Mooses M, Morton JP Tenforde AS. (2018)Relative Energy Deficiency in Sport in Male Athletes: A Commentary on Its Presentation Among Selected Groups of Male Athletes (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30040508)


Nicola Keay, Gavin Francis, Karen Hind (2019). Low energy availability assessed by a sport-specific questionnaire and clinical interview indicative of bone health, endocrine profile and cycling performance in competitive male cyclists (https://bmjopensem.bmj.com/content/4/1/e000424)


Del 1: https://www.delo.si/polet/rdeci-semafor-za-sportno-energijsko-krizo-182345.html

Del 2:https://www.delo.si/polet/rdeci-semafor-za-sportno-energijsko-krizo-drugi-del-182398.html