BLOG

Search

Roza majica Gira del Friuli pripadla Mateju. Grega osvojil kraljevsko etapo!

Giro FVG je zelo priljubljena 5-dnevna amaterska dirka, ki poteka v sosednji Italiji. Letos je bila dirka skrajšana na 3 etape, ki so potekale od petka do nedelje in ravno zaradi skrajšane verzije je bila dirka še bolj hitra in napadalna.

“...zmago Mateja Lovšeta v skupni razvrstitvi je kronal še Grega Šetrajčič z zmago na kraljevski etapi...”

Prvi in drugi dan sta bili etapi bolj kot ne ravninski . V prvi je bilo malce zmede, saj je po padcu v zaprti vožnji prišlo še do padca nekje na 1/3 dirke kjer so zaradi pomanjkanja reševalcev za 20min ustavili dirko. Kmalu za tem so se kolesarji podali naprej in hitro je uspel beg kjer se je znašel tudi Matej, ki je v zaključku prišel do drugega mesta.

Drugi dan je zopet sledil zelo raven začetek etape, ki pa ga je popestril kratek in strm zaključek na 1,5km klanec z naklonom okoli 10%. Tu je Mateju uspelo narediti še nekaj več razlike ter pokazati, da so klanci res njegov teren in tako je po drugem dnevu oblekel roza majico in prevzel vodilno mesto v skupni razvrstitvi. Zadnji 3. dan pa je prisla na vrsto Kraljevska etapa od Artgbe do Portisa. Mateju je konkurenca zelo popestrila zadnji dan. Precej je bilo skokov iz strani konkurentov za generalno zmago in na zadnjem klancu in ko je Grega Šetrajčič pokril enega izmed njih, se je izkazalo, da je to storil v ravno pravem trenutku. Grega je v cilju povedal..:

”10 km do cilja sem hotel pokriti skok in ko sem se ozrl sem videl, da sem sam. Nato sem se odločil da poskušam priklopiti še 4 ubežnikom, kis o vozili v ospredju in to mi je tudi uspelo. 1 km do cilja pa sem vedel da je zaključek blizu in da ne smem čakati, noge so bile odlične, zato sem še enkrat skočil in na koncu je zneslo za zmago”

Mateju je še 3. zaporedni dan šlo odlično. Izkušeno je z pomočjo ostalih Slovencev brez težav ubranil 1. mesto v generalni razvrstitvi in v pogovoru po dirki povedal:

”Pričakoval sem napade. Priznam, konkurenca mi je zelo popestrila dan a Slovenci smo res pokazali da znamo stopiti skupaj in vsi skupaj branili majico(Tuš Team in JB Team)...uspelo nam je..poleg tega pa smo še zmagali v etapi po zasluzgi Šetrajčiča.”

Trener obeh zgoraj omenjenih (in se nekaterih drugih, ki so pomagali Mateju in Gregatu do uspehov) Simon Cirnski pa je zakljucil:

"Matej se je odločil za nastop na Giru predvsem kot sklop priprav za prihajujoče svetovno prvenstvo, ki bo v Vareseju v začetku septembra. Izkazalo se je, da priprave potekajo zelo dobro in da se bo Matej na SP poskušal potegovati za najvišja mesta. Grega pa je presenetil tudi mene. Vedel sem, da je dobro pripravljen, edino kar mu manjka je malce tekmovalnih izkušenj, saj je to njegova prva tekmovalna sezone in tudi prva etapna dirka v življenju. S tole zmago pa je Grega tudi opozoril nase in nam pokazal, da bo v prihodnje še zelo nevaren."