Search

Tekaški besednjak

Ste bili kdaj v družbi tekačev, ki so “nametavali” čudne besede eno za drugo, vam pa se niti sanjalo ni kaj pomenijo? V tokratnem blogu predstavljamo različne tekaške besede.ABC/Tekaška Abeceda: tekaška abeceda je sklop vaj, ki so namenjene tehniki teka. Lahko jih uporabimo kot ogrevanje za kasnejši trening ali kot samostojni trening tehnike teka. Ob pravilni izvedbi so vaje lahko precej zahtevne. Primerne so tako za popolne začetnike kot za vrhunske tekače. Primer vaj: skiping (nizki, srednji in visoki), brcanje, striženje, hopsanje, indijančki, prisunski korak, križni korak, tek s poudarjenim odrivom…


Dinamično ogrevanje: razne vaje, ki služijo temu, da telo ogrejemo/aktiviramo za trening, ki sledi. Uporabite lahko vse vaje za raztezanje in lažjo pliometrijo, ki jih poznate.

Dinamično ogrevanje izvajamo tako, da določen položaj zadržujemo le nekaj trenutkov/sekund. Naš cilj namreč ni raztegovanje mišic pred treningom ampak njihova aktivacija.


Moderate/srednje hiter/ e-TEK: Tek, ki služi izboljšanju naše vzdržljivosti in je poljubno dolg. To je lahko od 45 minut pa vse do 3 ur, odvisno od našega cilja. Tek je tako hiter, da nismo zmožni povedati celotnega stavka, ne predstavlja pa nam hudega napora. Pomembno je, da minutažo dvigamo postopoma.


Kros: večina kros pozna iz osnovnošolskih dni. Tek po travniku, levo in desno, izjemno hitro in naporno. Kros služi izboljšanju naše tekaške moči in ga lahko izvajamo po trail terenu ali pa razgibanih makadamskih poteh. Po pogovoru z novomeškimi tekači pa oni besedo “kros” uporabijo za kratke tempo teke. Primer: tempo tek je za njih daljši tempo trening (10 km +), kros pa krajši tempo trening (6-8 km).


Regeneracijski tek: tek, ki služi samo enemu namenu, tj. regeneraciji. Vpliva na pripravljenost nekega boljšega tekača nima. Služi izključno regeneraciji in se uporabi, ko ga tekač res potrebuje. Bolj zagovarjamo zgoraj omenjen “moderate tek”.


Zametavanje ali brcanje: Tekaška vaja, ki služi, da dinamično ogrejemo sprednje stegenske mišice. Trup je nagnjen naprej, roke delajo, z nogami pa se brcamo v zadnjico.


Indijančki ali jogging poskoki: So jogging poskoki oz. skoki z gležnja. Poudarek je na odrivu v višino.


Če tudi vi poznate kakšno besedo, ki vam je še posebej smešna, zanimiva ali nerazumljiva, pa jo delite z nami.

  • Facebook
  • Instagram

Pulse Performance

Email: pulseperformance1@gmail.com

Telefon: 070-297-232