Search

Trije ključni elementi bazične priprave tekača

Smo že v drugi polovici zime in večina vas že pridno trenira. Nekateri v fitnesih ali na skupinskih vadbah, drugi švicate na spinnerjih, tretji pa pridno nabirate tekaške kilometre za prihajajoče tekaške dogodke v spomladanskem delu sezone. Danes se bomo dotaknili treh najpomembnejših stvari, ki so potrebne za dobro pripravo tekača v baznem obdobju. Pa naj bo to sedaj čez zimo ali kasneje, ko se pripravljamo na tekme v jesenskem delu.

OSTANIMO AKTIVNI

Prva stvar, brez katere ne gre, če želimo brez večjih težav preteči željeno razdaljo, je to, da tečemo. Bolj kot počasne dolge teke zagovarjamo raznolike in kvalitetne teke od počasnih do hitrih, od kratkih do dolgih (kolikor nam čas dopušča). Kaj mislimo pod kvalitetni teki? Tukaj imamo v mislih, da ne tečemo vedno isto, na primer 4x na teden 10km počasi, ampak, da spreminjamo razdaljo in hitrost. En dan, ko imamo več časa, odtečemo več, na primer 15km, ko je časa manj samo 6km, dodajamo intervalne treninge, fartleke, teke v klanec, itd. Pomembno je, da trening prilagodimo vremenskim razmeram in pogojem, ki so nam dani.


MOČ

Naslednja zelo pomembna komponenta je moč. V veliki večini trening za moč opravljamo samo v zimskem času, kar ni tako narobe, bi ga pa lahko vseeno izvajali skozi celo leto. Čez zimo na primer 2x na teden, v spomladanskem delu ter poleti pa 1x tedensko. Trening moči prinaša marsikatero pozitivno točko. Najpomembnejša je ta, da je telo močnejše in bolj odporno proti poškodbam, druga pa ta, da je močnejše, kar posledično pomeni, da smo hitrejši. Zato bi trening moči morali izvajati skozi celo leto. Imamo precej možnosti izvajanja moči, kot so fitness, skupinske vadbe, samostojen trening doma in še kaj bi se našlo. Tukaj imamo v mislih vaje za krepitev celotnega telesa. Trup, rotatorji, hrbet in seveda noge. Noge ter delo rok lahko še dodatno potreniramo tudi z že prej omenjenimi teki v klanec.

ZDRAVJE

Pod zadnjo točko naj omenimo še, po našem mnenju, najpomembnejšo stvar celotnega procesa priprave - to, da ostanemo zdravi! Pri tem lahko že sami naredimo ogromno. Potrebno se je dovolj obleči (ne pozabite na gležnje ;)), se po treningu takoj preobleči in hitro skočiti v avto oziroma hišo. Dodatni vitamini in podobno pa še dodatno ojačajo imunski sistem.


Če vse skupaj povzamemo, je stvar dokaj preprosta, če le ne kompliciramo preveč. Tecite, delajte vaje za moč in pazite na zdravje! Vse ostalo, kot so tekaška tehnika, tekaške vaje, hitrost in ostale stvari, ki sodijo k treningu, pa postopoma dodajajte v vaš vsak dan. Kaj, kdaj in koliko? Za to pa se obrnite na nas.

  • Facebook
  • Instagram

Pulse Performance

Email: pulseperformance1@gmail.com

Telefon: 070-297-232