Search

Vrhunec tekaške sezone je mimo, kaj sedaj? (V praksi z @Pulse Performance) in dopis za moje tekače.

Ljubljanski maraton je za nami. Za ene bolj za druge manj uspešen, vsem pa je skupno eno. Bili ste tam. Na štartni črti! Za veliko večino je sezone konec. Za nekatere se tekaška sezona začne že kmalu, za druge spomladi, za tretje šele konec poletja 2020. Za vsako skupino tekačev smo pripravili predloge kaj početi sedaj in kaj bomo počeli mi.


Tekači, ki so aktivni vse leto in imajo cilj tekmovati spomladi:

Če spadate v skupino tekačev, ki so aktivni vse leto, potem je sedaj čas za nujen počitek. . Lahko si vzamete brezskrbne 3 tedne POPOLNEGA počitka. Pa preden začnete zmajevati z glavo, da ne boste zdržali brez teka, preberite do konca. Telo potrebuje počitek. Ne prehitevajte. Telesu dajte čas, da se spočije, saj za vas dela ostalih 11 mesecev. Privoščite si masažo (dokazano ena najhitrejših poti za regeneracijo) . Po počitku je pomembna postopnost. Pri @PulsePerformance damo velik poudarek primernemu uvajanju in postopnem navajanju telesa na trening. Letos smo poskusili z novim pristopom rekreativnih tekačev in rezultati govorijo sami zase. To velja za tekače, ki so tekli trikrat tedensko kot tudi tiste, ki so trenirali šestkrat na teden. Če si zastavimo cilj, dobro analiziramo pretekel trenažni proces in postavimo dobro ciklizacijo za celotno "tekaško sezono" potem se zna hitro zgodit, da je naš prvotni cilj presežen, še preden sploh pride do glavnega tekaškega dogodka. Ni pomembno ali tečete trikrat na teden ali šestkrat. Boljše varno in dobro, kot obratno.

Brez izjeme bodo sedaj tudi naši tekači, ki so za letos zaključili tekaško sezono imeli 21 dni popolnega počitka od teka. S treningi lahke moči pričnemo v Začetku novembra. Moč bo zelo splošna in bo bazirala na osnovni moči ter regeneraciji.


Tekači, ki so (tekaško) aktivni od pomladi do jeseni:

Isto, kot za "celoletne" tekače velja, da si je po dolgem obdobju teka potrebno vzeti 2-3 tedne popolnega premora in dobro spočiti telo. Potem postopoma pričnite z ostalimi aktivnostmi, ki jih počnete čez zimo. Karkoli boste počeli čez zimo bo dobro. Ne pozabite pa na trening moči. Na koncu šteje vsaka ponovitev / sekunda, ki jo naredite pozimi. Tekači, ki k nam hodijo na letne skupinske treninge, pozimi z nami izvajajo treninge moči. Če popolnoma prekinete s tekom do spomladi ni to popolnoma nič narobe. Pomembno pa je, da ostanete v gibanju skozi celotno zimo. Če ne drugega, je to zelo pomembno in dobro za vaše zdravje. Poiščite si vadbo in skupino, ki vam ustreza. Zelo pomembno je, da se dobro počutite! Spinning in podobne vadbe so ODLIČNA alternativa.


Tekači, ki so (tekaško) aktivni samo konec leta za @Ljubljanski maraton:

Za ohranjanje zdravja je potrebnih 150 minut rekreacije tedensko. Nihče ni tako zaseden, da si ne mora zase vzeti 3 ure tedensko. Vaše počutje bo mnogo boljše. In potem, ko "pregurate zimo", pa si le poiščite primerno tekaško skupino za vas. Glava in telo vam bodo hvaležni.


Dopis tekačem in trenerjem *nepopravljeno*

Moj pogled na delo in sezono:

Težko je strniti vse kar se mi mota po glavi. Na koncu je bil dan nabit z emocijami. Živci, tisoč vprašanj glede hitrosti (tempa), ogrevanje, obutve. Kaj naj jim rečem? Vsak v glavi po svoje odreagira. Počasi bom začel z analizami. Kaj smo naredili, kaj bi lahko bolje, drugače. Nikoli mi pač ni dovolj dobro. Glede na rezultate, ki so jih dosegli, sem iz srca vesel. Uspelo nam je izjemno leto. SKUPAJ! Sistem treninga sem letos postavil na glavo. Uspelo je! Ponosen sem. Zdržali so! Pa ne samo fizično. Ampak njihove glave. Jaz sem od vsakega posameznika pričakoval veliko. Kot vedno. Brez pritiska, sem pa želel in zahteval, da se držijo navodil in dajo vse od sebe v danih trenutkih. Zajeban mulc. Sem pa vedno pred vsak trening postavil dejstvo, ki ga 99% trenerjev NE. To so ljudje, ki imajo družine, službe, stres. Vsak bedak lahko napiše trening plan v 10 minutah.odsoten, zaradi izobraževanja za trenerja.. Nihče, se ni hudo pritoževal. Razumeli so, da sem bil odsoten z treningov. To je bil zame veliko breme.

Imam pa v mislih že od nedelje slednje. Ja, vsi so tekli fantastične čase (dvema se je ponesrečilo. Prebava in bodec. Dobra šola). Za razmere in težave, ki smo jih imeli (ali pa ne), za tiste ure, ki so jih vložili. Velika večina vidi izjemne čase, stopničke, osebne rekorde.

Veste kaj vidim jaz? "Kepce" na začetku treninga, spodbujanje med treningi, čestitke med sabo po treningu in smeh na ves glas (če le ni bil trening prenaporen). Vidim OGROMNO prijateljstvo. In to je v mojih očeh "point" vsega! V tej smeri bomo delali naprej. In seveda še vedno iztiskali maksimum z ljudi.


Super rezultati v Ljubljani so PIKA NA I, izjemnemu letu, ki sem ga preživel z vami. IZ SRCA HVALA VSAKEMU POSEBAJ! IZJEMENI STE! Ogromno ste me naučili o življenju. HVALA!

Seveda pa tudi brez naših trenerk Neje in Ančke nebi šlo. Nešteto komentarjev, da ima Ana 100 metrske tekaške vaje in da je Nejino raztezanje ubijalsko bolj kot katerikoli intervali me vsakič znova nasmejejo. Odnos, ki ga imata z ljudmi je izjemen in občudovanja vreden. Punci hvala vama! Moj globok priklon.


Mene čaka nekajdnevna analiza. Potem pa?  • Facebook
  • Instagram

Pulse Performance

Email: pulseperformance1@gmail.com

Telefon: 070-297-232