BLOG

Search

Zaključek sezone in ZIMSKI POČITEK - Kako, koliko in kaj početi.

Večina kolesarjev ima za sabo celoletno pripravljanje, dolge in naporne treninga ter hitre in težke dirke. Kaj pa sedaj? Dirke so se zaključile, sezone je konec. Vsako leto se veliko govori o tem, da bi morali športniki narediti "zimski počitek". Kaj sploh je zimski počitek?. V tem članku bomo poskušali na kratko predstaviti, kaj zimski počitek je in kako izgleda.


Zimski počitek je primeren za vse tipe kolesarjev. Tako za kolesarja kot je Chris Froom kot za amaterskega kolesarja, ki zelo verjetno poleg treninga kolesa opravlja še službo in skrbi za družino. Sezona treningov in tekmovanj je zelo dolga, zato tako telo kot glava potrebujeta počitek in čas, da se spočijeta. Kadar se dotaknemo teme zimskaga počitka je napogosteje postavljeno vprašanje: "Koliko časa naj traja počitek?". Odgovor na to vprašanje ni tako preprost. Dolžina počitka je odvisna od veliko različnih dejavnikov, in sicer:

  • Dolžine sezone

  • Načina "počitka"

  • Prihodnjih ciljev

  • Odvisno od posameznika

  • Odvisno od zgodovine v športu

Pri amaterskih kolesarjih ponavadi zimski počitek traja približno 3-4 tedne in vključuje teden ali dva počitka brez kolesa. Po tem sledi počasno vračanje v športno treniranje z lahkimi treningi na kolesu in brez kolesa. Začnemo nekje na 50% tedenskega obsega, ki smo ga imeli v prešnji sezoni, sam trening pa ni specifičen. Poskrbimo, da uživamo na kolesu, se odpravimo na kakšen tek skozi gozd ali pa se vzpnemo na sosednji hrib. Izbira športa je odvisna od posameznika, paziti pa moramo, da začnemo počasi in se tako izognemo kakšnim poškodbam.


Večina kolesarjev ob omembi besedne zveze "zimski počitek" najprej pomisli na dneve brez kolesa. Delno imajo prav, a zimski počitek zajema dve stvari. Ker smo povedali, da zimski počitek uporabljamo za počitek telesa in glave je potrebno, da res pokrbimo za oba.


Sestavni deli kvalitetnega zimskega počitka so: Dnevi brez kolesa: Po končani sezoni je zelo prirporočljivo, da za nekaj dni postavimo kolo v kot in pozabimo nanj. Tako bomo dovolili telesu, da se res dobro spočije. Tako kot skozi celo sezono pa je tudi sedaj pomembno, da ne pozabimo na kvaliteten spanec. Počitek brez kolesa ponavadi traja 7-20 dni, odvisno od naše sezone in utrujenosti.


Posvetimo čas bližnjim: Sezona je lahko polna potovanj na takšne in drugačne dirke, treningi in priprave pa nam vzamejo veliko časa, ki bi ga v nasprotnem primeru preživeli z bližnjimi. Zimski počitek je pravi čas, da ga preživimo z najbližjimi. Izkoristimo čas in se podružimo ter tako "odklopimo" glavo. Tako se lahko tudi partnerjem in prijateljem nekoliko oddolžimo za vza odrekanja med sezono.


Hrana: Po celoletnem odrekanju je sedaj čas, da si privoščimo tisti kos sladice, o katerem smo sanjali celo sezono. W/kg je pomemben, ampak dobra hrana bo poskrbela, da se naše telo regenerira, sladica pa bo poskrbela za to, da bo naša glava na pravem mestu. "Burger in veliko pivo prosim!"


Treniranje: Po nekaj prostih dneh/tednih je čas, da se vrnemo k aktivnemu živjenju. Počasi začnemo migati. V začetku poskušamo opraviti kar se da raznolike treninge. Tek, kolo, pohodi, karkoli nam paše. Pomebno je tudi, da se ne držimo točno začrtanega načrta, ampak da uživamo v športni aktivnosti. Tako bomo pripravili in motivirali našo glavo za prihodnje treninge.


Analiziranje in planiranje: Počasi začnemo z načrtovanjem nove sezone. Najprej pogledamo preteklo sezono in poiščemo kaj smo počeli prav in kaj narobe. To nas potem vodi pri planiranju prihajajoče sezone.

Največji dejavnik zakaj se kolesarji ne odločajo za počitek, je strah pred tem, da bodo izgubili ves napredek, ki so ga pridobili v pretekli sezoni. Padec pripravljenosti je neizogiben. Pri večini kolesarjev, ki si vzamejo teden ali dva počitka brez kolesa, je padec forme nekje med pet in deset odstotki. Večino izgubljene pripravljenosti pride predvsem zaradi neaktivnosti, kar pa hitro nadoknadimo, ko se vrnemo k rednim treningom.

Zimski počitek je priporočljiv vsem, tudi tistim, ki skozi sezono mogoče niso trenirali toliko, kolikor bi si želeli. Če se odločimo, da si ne vzamemo nekaj dni brez kolesa pa moramo paziti in delati redne počitke, saj se v nasprotnem primeru lahko zgodi, da bomo med zimo ali pa spomladi že zelo utrujeni. Utrujenost pa hitro prinese težave z zdravjem in povečano možnost nastanka poškodb.